Aspect științific legat de NASA și de o eclipsă de lună antică amintită în Bilblie - Ziua Înălțării Domnului:
Descoperirea NASA legată de crucificarea lui Iisus dezvăluie ziua exactă în care Hristos a murit.
Astăzi fiind o zi de sărbătoare mai specială, mi-am propus să postez un rezumat științific, legat de ceea ce au mai descoperit cercetători de la NASA. Cu toate că este vorba despre Crucificare, ci nu neapărat despre Înălțare, acest articol ne poate aduce câteva dovezi care pot confirma, existența unor similitudini și întâmplări cosmice, care pot avea legătură cu relatarea biblică, și care ne dezvăluie exact data la care Iisus a fost Crucificat. Iată articolul postat la data de 18.04.2025 de către:
Stacy Liberatore pentru publicația Daily Mail.
O descoperire făcută de NASA ar putea confirma relatarea biblică a crucificării lui Iisus, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Oxford.
Biblia afirmă că soarele se transformă în întuneric și luna în sânge, ceea ce unii cercetători cred că face referire la evenimentele care au urmat morții lui Hristos.
Modelele NASA, care urmăresc pozițiile Pământului, Lunii și Soarelui de-a lungul istoriei, arată că o eclipsă de Lună a avut loc vineri, 3 aprilie 33 d.Hr. - anul tradițional legat de moartea lui Iisus.
Evenimentul cosmic ar fi fost vizibil în Ierusalim la scurt timp după apusul soarelui, iar poziția lunii i-ar fi dat o nuanță roșiatică.
Istoricii biblici cred că eclipsa de lună identificată de NASA a fost aceeași despre care s-a scris în Biblie.
Descoperirea NASA a fost făcută în anii 1990, dar acum a devenit virală pe TikTok, deoarece ziua de 18 aprilie este cunoscută printre creștini drept ziua în care Iisus a fost răstignit.
‘Textele creștine menționează că Luna s-a transformat în sânge după răstignirea lui Iisus - referindu-se potențial la o eclipsă lunară, în timpul căreia Luna capătă o nuanță roșiatică', a precizat NASA.
Agenția spațială americană a adăugat că cercetătorii au restrâns o posibilă dată a crucificării la vineri, 3 aprilie 33 d.Hr., deoarece o eclipsă de Lună a avut loc la acea dată.
Versetul biblic care vorbește despre lună apare în Fapte 2:20, care spune "Soarele se va preface în întuneric și luna în sânge înainte de venirea zilei celei mari și glorioase a Domnului".
Scripturile detaliază modul în care apostolul Petru a împărtășit aceste cuvinte la 50 de zile după răstignire, ceea ce îi face pe unii experți să creadă că acesta își amintea evenimentele la care a fost martor în timpul morții lui Iisus.
Cu toate acestea, mulți istorici susțin că pasajul era menit să profețească a doua venire a lui Iisus.
Acest lucru se datorează faptului că Petru citea din Ioel 2:28-31, un pasaj care vorbește despre semne cosmice și trezire spirituală: "Soarele se va preface în întuneric și luna în sânge, înainte să vină ziua cea mare și cumplită a Domnului".
Deoarece Cartea lui Ioel a fost scrisă cu secole înainte de răstignire, mulți cercetători cred că Petru explica modul în care răstignirea a fost profețită anterior de Ioel.
Colin Humphreys și W. Graeme Waddington, cercetători biblici de la Universitatea din Oxford, au folosit descoperirile NASA, împreună cu referințe textuale despre răstignire, pentru a susține că, de fapt, luna s-a înroșit în sânge după moartea lui Iisus.
Ei au teoretizat că Petru nu a dat o profeție despre venirea lui Isus, ci a spus mulțimii că profeția lui Ioel a fost îndeplinită.
Potrivit Evangheliilor, întunericul a căzut peste tot pământul de la prânz până la ora 15:00 în timp ce Iisus atârna pe cruce, ceea ce, potrivit cercetătorilor, se aliniază îndeaproape cu imaginile descrise în profeția lui Ioel.
Humphreys și Waddington au susținut că folosirea de către Petru a expresiei "soarele se va transforma în întuneric" face trimitere la Matei 27:45: "De la prânz până la trei după-amiaza s-a făcut întuneric peste tot pământul".
Cercetătorii au indicat, de asemenea, texte mai puțin cunoscute din apocrifele Noului Testament, care conțin scrieri despre viața lui Iisus, cum ar fi copilăria sa, natura sa divină și relațiile cu familia și discipolii săi.
Cu toate acestea, apocrifele Noului Testament nu au fost incluse în canonul biblic tradițional, deoarece nu erau considerate de inspirație divină.
Cu toate acestea, Humphreys și Waddington au evidențiat un verset, așa-numitul Raport al lui Pilat, ca dovadă suplimentară a unor evenimente celeste neobișnuite în timpul crucificării.
'La răstignirea Lui, soarele s-a întunecat; stelele au apărut și în toată lumea oamenii au aprins lămpi de la ora șase până seara; luna a apărut ca sângele', se spune în verset.
Astfel, au spus ei, oferă mai multe dovezi că Iisus a murit în ziua eclipsei lunare antice.
Creștinii din întreaga lume sărbătoresc Vinerea Mare pentru a comemora răstignirea și moartea lui Iisus. Vinerea Mare este întotdeauna cu două zile înainte de Duminica Paștelui, care este determinată de prima lună plină după prima zi de primăvară, iar apoi este prima duminică după acea lună plină.
Metoda provine din eforturile primilor creștini de a alinia sărbătoarea cu Paștele evreiesc și cu evenimentele astronomice.
Se crede că Iisus a fost răstignit în jurul Paștelui, care se bazează pe calendarul lunar ebraic.
Conform Evangheliilor, Iisus a înviat din morți în duminica de după Paște.
Primii creștini au dorit ca Paștele să reflecte acest moment, așa că au căutat un sistem care să păstreze legătura dintre Paște și Învierea lui Iisus.
Înălțarea Domnului, cunoscută și sub denumirea populară de Ispas, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. În 2025, această zi cu profunde conotații spirituale va fi celebrată joi, 29 mai, la exact 40 de zile după Paște, așa cum prevede tradiția. Înălțarea marchează momentul în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în fața ucenicilor Săi, promițând trimiterea Duhului Sfânt.
Dincolo de dimensiunea spirituală, Înălțarea Domnului este, potrivit deciziilor Sfântului Sinod și Legii 379/2003, și Ziua Eroilor. În această zi, toate bisericile ortodoxe din România oficiază slujbe de pomenire pentru eroii români care s-au jertfit pentru credință, libertate și patrie.
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului
Se folosesc expresiile „Hristos s-a înălțat!” și „Adevărat s-a înălțat!” ca formă de salut în această zi.
Se fac pomeni pentru sufletele celor adormiți – se dau de pomană ouă roșii, cozonac, pască, brânză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu.
Este ultima zi în care se consumă ouă roșii de Paște.
Oamenii merg la cimitir, aprind lumânări și se roagă pentru cei trecuți în neființă.
Se sfințesc plante de leac, precum leușteanul, paltinul și alunul. În unele zone, se „bat” cu leuștean pentru sănătate și protecție.
Gospodinele nu dau foc din casă și nu împrumută sare, pentru a proteja casa și animalele.
Dacă va plăcut acest articol, nu uitați de butoanele: Like, Share, Restack & Subscribe (optional Upgrade). Iar dacă ai o idee legată de un viitor articol poți lăsa un feedback sau un comentariu.
Mulțumesc 🙏