Detalii interesante despre Adam și Eva
Explorați mitul versus realitatea din jurul perechii strămoșesti.
Povestea lui Adam și a Evei este una dintre cele mai cunoscute din Biblie, punând bazele creaționismului. Mai mult, povestea introduce conceptul de păcat originar. În timp ce unii o văd ca pe o metaforă, asemănătoare multor povești din Biblie, alții consideră relatarea din Geneză ca pe un eveniment literal. Fie că o interpretați simbolic sau literal, această galerie prezintă fapte interesante și mai puțin cunoscute despre Adam și Eva.
Gravură pe cupru realizată în anul 1504 de către Albrecht Durer. Adam este modelat după o statuie romană în care este înfățișat Apollo Belvedere iar Eva este modelată după o sculptură antica descoperită la Milos în Grecia și este înfățișată zeița Venus.
Copacul din centrul tabloului, Pomul Cunoaşterii din povestea Genezei, este un smochin din care creşte o ramură de mere. Acea ramură este cea în jurul căreia şarpele, semnificând Satana, şi-a înfăşurat corpul în timp ce îi întinde mărul Evei.
De cealaltă parte a trunchiului Arborelui Cunoaşterii, Adam stă cu mâna ținută de o creangă de frasin de munte, acel copac semnificând Arborele Vieții. Urmând acea creangă ajungem la un indicator şi la un papagal.
Dürer îşi semna de obicei lucrările cu o monogramă sau ceea ce am putea numi un logo, dar în această gravură îşi foloseşte numele complet şi anul. Semnul spune “Albrecht Dürer din Nürnberg", scris în latină. Semnul conține o contradicție interesantă, Dürer afişându-şi cu mândrie moştenirea germană, dar alegând totuşi să folosească limba Renaşterii italiene. Gravura este plină de semnificații și de simboluri divine.
Să trecem totuși la prezentarea de astăzi….
Există mai mult decât o singură poveste despre Adam și Eva
Da, povestea lui Adam și a Evei nu este chiar un original biblic. Alte povești similare despre creație pot fi găsite în alte culturi și religii.
Khnemu, zeul egiptean antic al fertilității, ar fi sculptat oamenii din lut. În mod similar, lui Prometeu, zeul grec al focului, i s-a atribuit și crearea omenirii.
Povestea împrumută elemente atât din mitul babilonian al creației Enuma Elish, cât și din cel al lui Gilgamesh, un erou epic din Mesopotamia. În prima poveste, praful este folosit pentru a crea oamenii.
În partea a doua, zeitățile îi creează lui Gilgamesh un partener masculin. La un moment dat, eroul își pierde nemurirea după ce cade în capcana unui șarpe. Apoi, o femeie dă buzna și tulbură existența pașnică a acestor bărbați. Vă sună cunoscut?
Adam a mai avut o soție pe nume Lilith, care a fost alungată din Grădina Edenului pentru că și-a sfidat soțul. Lilith, o figură proeminentă în mitologia iudaică, a devenit apoi un demon.
Abia atunci a fost făcută Eva din unul dintre oasele lui Adam. Cu toate acestea, traducerea devine dificilă în acest moment. Cei mai mulți dintre noi cred că a fost o coastă sau cel puțin așa a fost tradus din ebraică.
Termenul folosit în textul original este "tsela". Deși este tradus în mod obișnuit ca "coastă" în contextul creării Evei, acesta denumește de fapt partea laterală sau "membrele laterale față de axa verticală a unui corp uman erect". Prin urmare, este posibil ca Eva să fi fost formată din oricare dintre oasele lui Adam de pe regiunea laterală a corpului său.
Unii teoreticieni indică bacul lui Adam ca sursă. Teoria este că, spre deosebire de multe alte mamifere, oamenii nu au un baculum, astfel că Eva ar fi fost făcută din el. Ca urmare, generațiile următoare s-au născut fără bacul. (os penian).
Au avut Adam și Eva buric?
Este aceasta o întrebare legitimă? În rândul creștinilor fundamentaliști este larg acceptat faptul că ei nu aveau buric.
Este posibil ca mulți artiști să nu fi luat în considerare (sau poate că au făcut-o) faptul că numeroase reprezentări ale lui Adam și Eva îi arată cu buric.
A fost diavolul cel care a ispitit-o pe Eva?
La început, teologia evreiască timpurie nu îl includea pe Satana ca figură proeminentă. Prin urmare, povestea originală din Geneza nu avea legătură cu diavolul. Cu toate acestea, este posibil ca șarpele să fi fost asociat ulterior cu această interpretare.
În credința islamică, există câteva distincții notabile. Allah l-a format pe Adam și le-a poruncit îngerilor să îl venereze, însă Iblis (cunoscut și sub numele de Satana) a ales să nu se conformeze. Ca urmare, Coranul specifică faptul că șarpele este într-adevăr întruchiparea răului.
Care anume a fost fructul interzis?
Fructul interzis din Biblie nu este identificat în mod explicit ca fiind un măr, contrar credinței populare.
Fructul nu este specificat în mod explicit. Termenul ebraic "peri" cuprinde mai multe posibilități, inclusiv smochine, struguri și chiar grâu, lăsând loc pentru interpretare.
Un amuzant joc de cuvinte din secolul al IV-lea este de vină pentru ideea mărului. Se pare că, cuvântul latin "malus" are un dublu sens: "rău" și "măr". Eruditul Jerome, responsabil pentru traducerea Bibliei în latină, a folosit acest cuvânt pentru a descrie fructul din Pomul Cunoașterii.
În cartea sa "Paradisul pierdut", John Milton, un poet din secolul al XVII-lea, s-a referit de două ori la fructul interzis ca fiind un măr, consolidând astfel această noțiune.
Durerile la naștere sunt atribuite Evei.
Geneza 3:16 spune: "Voi face ca durerile tale la naștere să fie foarte mari; cu o muncă dureroasă vei da naștere copiilor". Această afirmație biblică a împiedicat timp de secole progresul metodelor de ameliorare a disconfortului nașterii.
Cu toate acestea, pare să fie un alt caz de problemă de traducere. În toate celelalte cazuri din Biblie, termenul ebraic "etzev" este redat ca "muncă, trudă sau muncă". Cu toate acestea, atunci când se referă la naștere, este interpretat ca "durere, supărare, angoasă sau durere".
Versiunea islamică a lui Adam și Eva.
Așa cum am menționat, povestea lui Adam și a Evei este prezentă și în Coran. Cu toate acestea, există o distincție notabilă: ambii sunt ademeniți să consume din pom. În plus, islamul nu recunoaște conceptul de păcat originar. Așadar, amândoi au mâncat din pom și au plătit pentru păcatul lor, pentru eternitate, dar nu făcând întreaga omenire să plătească pentru el.
După ce au fost expulzați din paradis, ei au petrecut 200 de ani despărțiți. Cu toate acestea, au reușit să se regăsească și au devenit părinții a doi fii, Qābīl și Hābīl. La fel ca în povestea lui Cain și Abel, unul dintre frați îl ucide tragic pe celălalt. Adam și Eva au avut mult mai mulți copii, Eva născând 20 de perechi de gemeni!
Teoria pre-Adamită
Această idee datează din 1655 și spune că au existat oameni pe Pământ înainte de Adam și Eva.
Conform acestei teorii, nu toți indivizii de pe Pământ erau considerați descendenții lui Adam și ai Evei. În consecință, cei care nu erau considerați descendenți erau considerați mai puțin importanți și, în mod convenabil, "mai puțin albi", ceea ce a condus la raționamentul care a justificat sclavia pentru mulți.
Locația Grădinii Edenului
Locația Grădinii Edenului a fost mult timp un mister, stârnind curiozitate de-a lungul istoriei. Căutarea locului unde se află continuă, cu indicii biblice care ne ghidează explorarea.
În Geneza 2:10, se menționează că "un râu curgea din Eden pentru a uda grădina, iar acolo se împărțea și devenea patru râuri" (în funcție de traducerea Bibliei). Aceste râuri sunt numite Pishon, Gihon, Hiddekel (Tigrul) și Phirat (Eufratul).
Se speculează că Grădina Edenului ar fi fost situată în Mesopotamia (în prezent Irak și Kuweit) sau în Turcia sau Armenia de astăzi. Cu toate acestea, locația exactă rămâne nedescoperită.
Adam și Eva din punct de vedere genetic.
Un studiu estimează că Eva mitocondrială a existat cu 100.000 - 230.000 de ani în urmă, în timp ce Adam din cromozomul Y o precede pe Eva cu aproximativ 75.000 de ani.
Aici se face referire la strămoșii mitocondriali comuni ai oamenilor moderni. Este important de remarcat faptul că acești strămoși nu s-au împerecheat și nici nu au fost primii oameni de pe Pământ.
Like, Share, Restack & Follow (plus opțiuni). 🙏